Mutfak davlumbazları en yüksek yangın riski taşıyan yerlerden biridir. AVM, otel, okul, hastane, endüstriyel kuruluşlar gibi yapıların mutfaklarında bulunan, pişirme sırasında havalandırma maksatlı kullanılan davlumbazlar ortamdaki havayı çekerken yağ filtre ve bacada birikme yapar ve bu birikinti ortam sıcaklığının da artmasıyla parlayarak hızlı bir yangın oluşmasına sebep olabilir. Ortamda bulunan gaz ve elektrik ortamın daha da riskli olmasını sebep olur. Bu sebeple davlumbaz söndürme sistemi aktif olduğunda pişirme cihazlarına gelen gazı kesmesi mühimdir.
Türkiye yönetmeliğinde konutlar hariç olmak üzere, alışveriş merkezleri, yüksek binalar içinde bulunan mutfaklar ve yemek fabrikaları ile bir anda 100'den fazla kişiye hizmet veren mutfakların davlumbazlarına otomatik söndürme sistemi yapılması ve ocaklarda kullanılan gazın özelliklerine göre gaz algılama, gaz kesme ve uyarı tesisatının kurulmasının şart olduğu belirtilmiştir. Yönetmeliğimizde belirtilmemiş konularda uluslar arası standartları (NFPA 17A, NFPA96 vs.) baz alarak sistem tasarımı yaparız.